Zanimljivosti

Koje su nuspojave Kamagre?

Nuspojave Kamagre
Mirko
Autor: Mirko

Kamagra je lijek koji se obično koristi za liječenje erektilne disfunkcije i visokog krvnog tlaka. Sadrži aktivni sastojak sildenafil citrat, sličan drugim lijekovima poput Viagre i Cialisa.

Uzimajući u obzir da većina doza Kamagre ne sadrži štetne tvari, sildenafil još uvijek ima nuspojave koje mogu varirati od blagih do teških, ovisno o prethodnom zdravstvenom stanju pacijenta. U nastavku ćemo pokriti najčešće nuspojave koje se pojavljuju kod uzimanja Kamagre.

Glavobolja

Najčešća nuspojava sildenafila, koja se nalazi u Kamagri, je glavobolja. Pfizer, tvrtka koja je prva stvorila sildenafil, izvještava da se glavobolja javlja kod oko 16 posto pacijenata.

Glavobolja

Glavobolja je najčešća nuspojava uzimanja Kamagre.

Sildenafil značajno utječe na cirkulaciju krvi, povišenu tjelesnu temperaturu i dehidraciju. Svi ovi čimbenici mogu dovesti do glavobolja koje traju tijekom trajanja lijeka.

Crvenilo

Crvenilo, također poznato kao vazokongestija, još je jedna nuspojava Kamagre, koja se javlja u oko 10 posto slučajeva. Općenito se karakterizira kao promjena tjelesne temperature i boje zbog povećanja protoka krvi u određenim dijelovima tijela.

Često se događa tijekom seksualne stimulacije, a Kamagra može pojačati njezino djelovanje. Često se povlači nakon završenog orgazma, osim ako nisu uzete veće doze lijeka.

Probavni problemi

Kamagra također može uzrokovati probavne probleme kao što su probavne smetnje i proljev. Učinci na gastrointestinalni sustav ovise o dozi, a veće doze se ne preporučuju bolesnicima s već postojećim probavnim komplikacijama.

Kamagra opušta glatko mišićno tkivo u probavnom traktu posredstvom dušikovog oksida. Pacijenti koji uzimaju Kamagru mogu ublažiti te probavne komplikacije pijući više vode i suzdržavajući se od masne hrane. Alkohol može posebno pojačati probavne probleme koji se javljaju od Kamagre.

Kada ne smijete uzimati Kamagru?

Ne smijete uzimati Kamagru ako imate sljedeća stanja ili bolesti:

 • sve vrste karcinoma (leukemija, rak pluća, melanomi itd.),
 • šećerna bolest,
 • arterijska hipertenzija,
 • ozbiljni problemi sa srcem,
 • bolesti bubrega,
 • deformacija penisa,
 • ciroza,
 • alergija na sildenafil.

Pacijenti mlađi od 18 godina ne smiju uzimati lijek. Pacijenti stariji od 65 godina obično ne smiju uzimati inhibitore fosfodiesteraze tipa 5.

Kamagra se ne preporučuje uzimati zajedno sa sljedećim lijekovima:

 • Nitrati, lijekovi koji se koriste u liječenju bolesti srca (npr.: izosorbid mononitrat, izosorbid dinitrat, pentaeritritol tetranitrat, nitro-glicerin). Istodobna primjena Kamagre s ovim lijekovima pojačat će učinke nitrata, što dovodi do hipotenzije (niskog krvnog tlaka).
 • Alfa blokatori, lijekovi koji se koriste u liječenju srčanih bolesti i u liječenju benignog povećanja prostate, kao što su doksazosin, prazosin, terazosin i drugi. Istodobna primjena Kamagre s ovim lijekovima pojačava učinak alfa-blokatora i može dovesti do hipotenzije (niskog krvnog tlaka).
 • Antibiotici, lijekovi koji se koriste u liječenju bakterijskih infekcija, kao što su eritromicin, klaritromicin, azitromicin i drugi. Ovi lijekovi su enzimski inhibitori CYP3A4 i mogu povećati razinu Kamagre u krvi, povećavajući rizik od nuspojava.
 • Sok od grejpa, još jedan inhibitor CYP3A4, može povećati razinu Kamagre u krvi i povećati rizik od nuspojava. Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV infekcija (ritonavir, sakvinavir, zidovudin i drugi).
 • Konzumaciju alkohola treba izbjegavati ili svesti na minimalnu razinu dok uzimate Kamagru. Alkohol može pojačati učinak ovog lijeka na snižavanje krvnog tlaka.

Simptome kao što su vrtoglavica, nesvjestica, crvenilo i glavobolje potrebno je prijaviti liječniku.

O meni

Mirko

Mirko

Pozdrav, ja sam Mirko. Volim putovati po svijetu i fotografirati dragocjene trenutke.